Direct naar de contentDirect naar de footer

ZAANSE SCHANS

Ervaar het echte oer-Hollandse gevoel op de Zaanse Schans. Van molens tot oude ambachten en prachtige groene houten huizen, op de Zaanse Schans ziet u het allemaal.
Ervaar het echte oer-Hollandse gevoel op de Zaanse Schans. Van molens tot oude ambachten en prachtige groene houten huizen, op de Zaanse Schans ziet u het allemaal.

Musea

Op de Zaanse Schans kunt u de meest diverse musea bezoeken. In het Zaans Museum herkent u waarschijnlijk veel op de schilderijen van wat buiten te zien is op de Schans. Bovendien bevindt zich hier het Verkade Paviljoen - waar u zich in een oude Verkadefabriek waant. Ratelende machines, een gigantische massa gesmolten 'chocolade' en een reusachtige oven omringen u hier.

In het Museum van het Nederlands Uurwerk (MNU) leert u van alles over de geschiedenis van het Nederlandse uurwerk.

Altijd al eens de eerste Albert Heijn supermarkt willen zien? Breng dan een bezoek aan de Albert Heijn Museumwinkel. In deze kruidenierszaak ziet u de oorspronkelijke inrichting en inventaris van de AH winkel uit 1887.


Winkelen

De Zaanse Schans biedt meer. In sommige panden zijn winkels gevestigd met de meest uiteenlopende artikelen. U kunt er terecht voor textiel, kazen, klompen, ambachtelijk vervaardigde levensmiddelen, souvenirs, antiek en curiosa, houten speelgoed, verfstoffen en oliën.

Bovendien beoefenen ambachtslieden op de Zaanse Schans nog echte traditionele beroepen zoals tingieten en kaasmaken. Het is een belevenis om in het toepasselijke decor van houten huizen, schuren en molens uit vorige eeuwen, te zien wat mensen vroeger met hun handen maakten. Even bijkomen van alle indrukken? Dat kan in een van de horecagelegenheden.

Zie voor meer informatie: http://www.zaanseschans.nl/


Molens

De toepassing van de krukas vormde de basis voor de ontwikkeling van de industriemolens in Nederland.

Cornelis Corneliszoon van Uitgeest paste dit principe in 1594 voor het eerst toe in een houtzaagmolen. Het met de hand zagen van boomstammen behoorde vanaf dat moment tot het verleden. Gezien de beschikbaarheid van windkracht en water en de nabijheid van het belangrijke handelscentrum Amsterdam werd hier in snel tempo een groot aantal molens gebouwd.

Zo ontwikkelde de Zaanstreek zich tot een van de eerste industriegebieden van West-Europa. Van de ruim duizend industriemolens die ooit langs de Zaan werden gebouwd zijn er nog dertien bewaard gebleven, waarvan er zes op de Zaanse Schans staan.