Direct naar de contentDirect naar de footer

Sfeervol Haarlem

De autoluwe, monumentale binnenstad telt veel exclusieve winkels, trendy kledingzaken, charmante antiek- en curiosawinkeltjes en talloze speciaalzaken op elk denkbaar gebied. In de grote winkelstraten zijn bovendien de belangrijkste (inter)nationale winkelketens te vinden. Deze enorme verscheidenheid leverde Haarlem een aantal keren de titel 'Beste winkelstad van Nederland' op. Ook op zondag zijn de winkels geopend.

HAARLEM

Haarlem is één van de mooiste oude steden van Nederland. Het is een prettige, veilige stad met ca. 150.000 inwoners. Al van verre lokt de toren van de Grote of Sint Bavokerk.

Haarlem ligt aan de rivier het Spaarne en heeft een aantrekkelijke, monumentale binnenstad met veel bezienswaardigheden waaronder het Frans Hals Museum en Teylers Museum.

In het gezellige centrum is een grote verscheidenheid aan cafés en restaurants. En in de zijstraten van de grote winkelstraten is een verrassend aanbod aan speciaalzaken en trendy winkels te vinden.

Winkelen in Haarlem
Voor een beetje shopaholic is Haarlem hemel op aarde. De stad heeft niet voor niks een aantal keren de prijs 'Beste winkelstad van Nederland' gekregen. En ook de "Leukste winkelstraat van Nederland', de Kleine Houtstraat, bevindt zich in Haarlem.De meest bekende winkelstraten in Haarlem zijn de 'Monopoly-straten': de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en de Zijlstraat. Echter zijn de daarachter gelegen kleinere, karakteristieke winkelstraatjes ook zeer de moeite waard, denk bijvoorbeeld aan de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat, de Anegang, de Warmoestraat, de Koningstraat en de Gierstraat. Allen huisvesten ze bijzondere winkels en speciaalzaken.

Kunst & Cultuur
Haarlem is vanouds een stad van kunst en cultuur en op dit gebied is er nog steeds veel te beleven.
De Haarlemse podia: Stadsschouwburg Haarlem, Philharmonie, Toneelschuur en Patronaat bieden een kwalitatief hoogwaardig programma op het gebied van toneel, dans, film en muziek. Haarlem is er trots op dat er een eigen productiehuis is: 'Toneelschuur Producties'. De Philharmonie is dé concertzaal van Haarlem en de intieme theaterzaal van de Stadsschouwburg Haarlem is een prachtig decor voor een avondje uit.
In het Frans Hals Museum is veel kunst uit de Gouden Eeuw te zien. In Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland (1784), waant men zich in de 18e eeuw. Teylers Museum is in 2011 genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Dolhuys laat de bezoeker op interactieve wijze kennismaken met de geschiedenis van de psychiatrie.

Naast musea biedt Haarlem een aantal toonaangevende galeries met ieder een geheel eigen stijl, denk aan de Nieuwe Vide, Horizonverticaal, Galerie 37 en De Vishal. En de stad heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden als schrijversstad. Veel bekende Nederlandse schrijvers zijn hier geboren of werk(t)en hier. Denk aan grote namen als Nicolaas Beets, Lodewijk van Deijssel, Godfried Bomans, Louis Ferron, Harry Mulisch en Lennaert Nijgh. Bovendien is Bubb Kuyper, het grootste veilinghuis van Nederland voor boeken, manuscripten en grafiek in Haarlem gevestigd.