Direct naar de contentDirect naar de footer

Kunst & Cultuur in Haarlem

Haarlem is vanouds een stad van kunst en cultuur en op dit gebied is er nog altijd veel te beleven.

MEER DAN MUSEA ALLEEN

De Haarlemse podia: Stadsschouwburg Haarlem, Philharmonie, Toneelschuur en Patronaat bieden een kwalitatief hoogwaardig programma op het gebied van toneel, dans, film en muziek. Haarlem is er trots op dat er een eigen productiehuis is: 'Toneelschuur Producties'. De Philharmonie is dé concertzaal van Haarlem en de intieme theaterzaal van de Stadsschouwburg Haarlem is een prachtig decor voor een avondje uit.

In het Frans Hals Museum is veel kunst uit de Gouden Eeuw te zien, waaronder werken van de Haarlemse schilders Frans Hals, Jacob van Ruisdael en Pieter Saenredam. In 2013 wordt in Haarlem het Frans Hals Jaar gevierd ter ere van het 100 jarig bestaan van het Frans Hals Museum. In Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland (1784), waant men zich in de 18e eeuw. Teylers Museum is in 2011 genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Dolhuys laat de bezoeker op interactieve wijze kennismaken met de geschiedenis van de psychiatrie.

Maar er is meer: De Hallen Haarlem is het museum voor moderne kunst en heeft altijd spraakmakende exposities. Het ABC Architectuurcentrum is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in bouwkunst. En vanaf museummolen De Adriaan heb je een fantastisch uitzicht over de binnenstad.

Naast musea biedt Haarlem een aantal toonaangevende galeries met ieder een geheel eigen stijl, denk aan de Nieuwe Vide, Horizonverticaal, Galerie 37 en De Vishal. En de stad heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden als schrijversstad. Veel bekende Nederlandse schrijvers zijn hier geboren of werk(t)en hier. Denk aan grote namen als Nicolaas Beets, Lodewijk van Deijssel, Godfried Bomans, Louis Ferron, Harry Mulisch en Lennaert Nijgh. Bovendien is Bubb Kuyper, het grootste veilinghuis van Nederland voor boeken, manuscripten en grafiek in Haarlem gevestigd.