Direct naar de contentDirect naar de footer

Natuurgebied

Het Noord-Hollands Duinreservaat is een 5300 hectare groot bos- en duingebied tussen Wijk aan Zee en Bergen. Het is een populair wandelgebied, heerlijk om uit te waaien op wandelpaden door strand en duin.

Het Noord-Hollands Duinreservaat

Een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het strekt zich uit vanaf Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Daarmee is het zo'n 20 kilometer lang, 2,5 km breed en heeft een oppervlakte van 5300 hectare.

In dit gebied komen veel plant- en diersoorten voor. Dit heeft alles te maken met de uitgestrektheid en afwisselende begroeiing van het gebied. Ook de hoogte, vochtigheid, kalkgehalte en het menselijk gebruik in het verleden hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan soorten.

Geschiedenis
In 1903 kocht de provincie Noord-Holland landgoed Bakkum aan. In 1920 werd door de provincie het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) opgericht voor de drinkwaterwinning en distributie. De terreinen werden opengesteld voor het publiek. Na 1933 volgde uitbreiding van de bezittingen en ging PWN bijna heel Noord-Holland voorzien van schoon drinkwater. Amsterdam hield eigen waterleidingduinen. PWN kreeg ook het beheer van de duinterreinen toegewezen. Vanaf 1960 nam het belang van recreatie en natuurbescherming in het duingebied sterk toe. In de tweede helft van de 20e eeuw is overgegaan op infiltratie van voorgezuiverd rivierwater (IJsselmeer en Rijn) in de duinen, om de ondergrondse watervoorraad weer op peil te brengen en de achteruitgang van de natuur, als gevolg van de sterk gedaalde grondwaterstand, een halt toe te roepen.

Belang van de duinen
In de 21ste eeuw is het duin belangrijk voor de mens als zeewering en als gebied voor natuur, recreatie en waterwinning. Om voldoende drinkwater te kunnen leveren zonder de natuur aan te tasten, ontwikkelt PWN nog steeds nieuwe wintechnieken in de duinen.

Klik hier om de fietsknooppunten voor dit prachtige gebied te bekijken

Hortus-Bulborum

Op slechts 6 km afstand van Hotel Akersloot vindt u de Hortus-Bulborum, de enige bollentuin ter wereld waar ruim 4000 verschillende soorten tulpen,narcissen, hyacinten, en andere veelal historische voorjaarsbolgewassen bloeien.

In deze tuin worden oude bolgewassen voor het nageslacht bewaard, die commercieel nauwelijks meer interessant zijn. De Hortus Bulborum heeft als belangrijkste doel om deze rassen in stand te houden. Elk voorjaar kleuren de veldjes in de meest uiteenlopende tinten.

Bloemendagen in Limmen

Jaarlijks worden in Limmen de traditionele Bloemendagen georganiseerd. In het voorjaar wordt het dorp, met ongeveer 6.000 inwoners omgetoverd in een zee van lentebloemen. Vele mozaïeken en werkstukken gemaakt van hyacintenbloemen liggen door het hele dorp verspreid in de tuinen van de inwoners.

Aan beide kanten van het dorp worden routebeschrijvingen uitgedeeld. Alles is gratis te bewonderen. Bovendien zullen 's avonds vele werkstukken fraai verlicht zijn.